Study your flashcards anywhere!

Download the official Cram app for free >

  • Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

How to study your flashcards.

Right/Left arrow keys: Navigate between flashcards.right arrow keyleft arrow key

Up/Down arrow keys: Flip the card between the front and back.down keyup key

H key: Show hint (3rd side).h key

A key: Read text to speech.a key

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/21

Click to flip

21 Cards in this Set

  • Front
  • Back

1. The surface of a magnetic disk platter is divided into ____.


A) sectors


B) arms


C) tracks


D) cylinders

Ans: CFeedback: 10.1.1.Difficulty: Easy

2. On media that uses constant linear velocity, the ____.A) disk's rotation speed increases as the head moves towards the middle of the disk from either sideB) disk's rotation speed remains constantC) density of bits decreases from the inner tracks to the outer tracksD) density of bits per track is uniform

Ans: DFeedback: 10.2Difficulty: Difficult

3. The SSTF scheduling algorithm ____.


A) services the request with the maximum seek time


B) services the request with the minimum seek time


C) chooses to service the request furthest from the current head position


D) None of the above

Ans: BFeedback: 10.4.2Difficulty: Medium

4. Consider a disk queue holding requests to the following cylinders in the listed order: 116, 22, 3, 11, 75, 185, 100, 87. Using the SCAN scheduling algorithm, what is the order that the requests are serviced, assuming the disk head is at cylinder 88 and moving upward through the cylinders?A) 116 - 22 - 3 - 11 - 75 - 185 - 100 - 87 B) 100 - 116 - 185 - 87 - 75 - 22 - 11 - 3 C) 87 - 75 - 100 - 116 - 185 - 22 - 11 - 3 D) 100 - 116 - 185 - 3 - 11 - 22 - 75 - 87

Ans: BFeedback: 10.4.3Difficulty: Medium

5. Consider a disk queue holding requests to the following cylinders in the listed order: 116, 22, 3, 11, 75, 185, 100, 87. Using the FCFS scheduling algorithm, what is the order that the requests are serviced, assuming the disk head is at cylinder 88 and moving upward through the cylinders?A) 116 - 22 - 3 - 11 - 75 - 185 - 100 - 87


B) 100 - 116 - 185 - 87 - 75 - 22 - 11 - 3


C) 87 - 75 - 100 - 116 - 185 - 22 - 11 - 3


D) 100 - 116 - 185 - 3 - 11 - 22 - 75 – 87

Ans: AFeedback: 10.4.1Difficulty: Easy

6. Consider a disk queue holding requests to the following cylinders in the listed order: 116, 22, 3, 11, 75, 185, 100, 87. Using the SSTF scheduling algorithm, what is the order that the requests are serviced, assuming the disk head is at cylinder 88 and moving upward through the cylinders?A) 116 - 22 - 3 - 11 - 75 - 185 - 100 - 87


B) 100 - 116 - 185 - 87 - 75 - 22 - 11 - 3


C) 87 - 75 - 100 - 116 - 185 - 22 - 11 - 3


D) 100 - 116 - 185 - 3 - 11 - 22 - 75 - 87

Ans: CFeedback: 10.4.2Difficulty: Medium

7. Consider a disk queue holding requests to the following cylinders in the listed order: 116, 22, 3, 11, 75, 185, 100, 87. Using the C-SCAN scheduling algorithm, what is the order that the requests are serviced, assuming the disk head is at cylinder 88 and moving upward through the cylinders?A) 116 - 22 - 3 - 11 - 75 - 185 - 100 - 87


B) 100 - 116 - 185 - 87 - 75 - 22 - 11 - 3


C) 87 - 75 - 100 - 116 - 185 - 22 - 11 - 3


D) 100 - 116 - 185 - 3 - 11 - 22 - 75 - 87

Ans: DFeedback: 10.4.4Difficulty: Medium

8. Low-level formatting ____.


A) does not usually provide an error-correcting code


B) is usually performed by the purchaser of the disk device


C) is different from physical formatting


D) divides a disk into sections that the disk controller can read and write

Ans: DFeedback: 10.2Difficulty: Medium

9. Host-attached storage is ____.


A) a special purpose storage system that is accessed remotely over a data network


B) not suitable for hard disks


C) accessed via local I/O ports


D) not suitable for use in raid arrays

Ans: CFeedback: 10.3.1Difficulty: Medium

10. Swap space management ____.


A) is a high-level operating system task


B) tries to provide the best throughput for the virtual memory system


C) is primarily used to increase the reliability of data in a system


D) None of the above

Ans: BFeedback: 10.6Difficulty: Medium

11 A RAID structure ____.


A) is primarily used for security reasons


B) is primarily used to ensure higher data reliability


C) stands for redundant arrays of inexpensive disks


D) is primarily used to decrease the dependence on disk drives

Ans: BFeedback: 10.7Difficulty: Medium

12. RAID level ____ is the most common parity RAID system.


A) 0


B) 0+1


C) 4


D) 5

Ans: DFeedback: 10.7Difficulty: Medium

13. Which of the following disk head scheduling algorithms does not take into account the current position of the disk head?


A) FCFS


B) SSTF


C) SCAN


D) LOOK

Ans: AFeedback: 10.4Difficulty: Easy

14. The location where Windows places its boot code is the _____.


A) boot block


B) master boot record (MBR)


C) boot partition


D) boot disk

Ans: BFeedback: 10.5.2Difficulty: Medium

15. What are the two components of positioning time?


A) seek time + rotational latency


B) transfer time + transfer rate


C) effective transfer rate - transfer rate


D) cylinder positioning time + disk arm positioning time

Ans: AFeedback: 10.1Difficulty: Medium

16. Which of the following statements is false?


A) Swapping works in conjunction with virtual memory techniques.


B) Some systems allow for multiple swap spaces (disks).


C) Solaris only swaps pages of anonymous memory.


D) Typically, entire processes are swapped into memory.

Ans: DFeedback: 10.6Difficulty: Medium

17. _____ is a technique for managing bad blocks that maps a bad sector to a spare sector.


A) Sector slipping


B) Sector sparing


C) Bad block mapping


D) Hard error management

Ans: BFeedback: 10.5.3Difficulty: Medium

18. Which RAID level is best for storing large volumes of data?


A) RAID levels 0 + 1 and 1 + 0


B) RAID level 3


C) RAID level 4


D) RAID level 5

Ans: DFeedback: 10.7.4Difficulty: Medium

19. A _____ is a private network connecting servers and storage units.


A) host-attached storage


B) network-attached storage


C) storage-area network


D) private-area network

Ans: CFeedback: 10.3Difficulty: Medium

20. Which of the following statements regarding solid state disks (SSDs) is false?


A) They generally consume more power than traditional hard disks.


B) They have the same characteristics as magnetic hard disks, but can be more reliable.


C) They are generally more expensive per megabyte than traditional hard disks.


D) They have no seek time or latency.

Ans: AFeedback: 10.1.2Difficulty: Medium

21. Solid state disks (SSDs) commonly use the ___________ disk scheduling policy.


A) SSTF


B) SCAN


C) FCFS


D) LOOK

Ans: CFeedback: 10.4Difficulty: Medium